Sajtóközlemény

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság, mint főpályázó és a Mátészalkai Rendőrkapitányság, mint megvalósító szervezet, valamint a konzorciumi tagok, mint együttműködő partnerek bevonásával „A SZATMÁRI KISTÉRSÉG TELEPÜLÉSEINEK BIZTONSÁGÁÉRT” című pályázatán eredményesen vett részt. A három fő komponensű pályázat HAZÁNK KÖZBIZTONSÁGI PROGRAMJÁVAL összhangban került elkészítésre. Az egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttműködéshez kapcsolódó támogatások elnyeréséhez a konzorciumi partnerek, szinte példa nélküli összefogásról tettek tanúbizonyságot. A Belügyminisztérium által kiírt és elnyert pályázat megvalósítására kapott támogatás: 5.616.725,- Ft.

A projekt 3. komponensének megvalósítása során a Mátészalkai Rendőrkapitányság területén a gyermek- és fiatalkorúak, valamint az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében tájékoztatókat, előadásokat, filmvetítéseket tervezünk bemutatni 2010. november-december hónapban. Ezen tájékoztatókat az intézményekkel egyeztetett és később meghirdetett időpontokban összesen hat alkalommal tervezzük bemutatni az általános iskolai tanulók és tanárok, nevelésben résztvevők, Gyermekváros lakói, a nevelőszülők részére, melynek főbb tematikája: a.) gyermek- és ifjúságvédelem, b.) áldozatvédelem, c.) drogfogyasztás és kábítószer-bűnözés megelőzése, d.) megelőző vagyonvédelem, e.) a körözési munka revíziója eltűnt kiskorúak ügyeiben, f.) telefontanú program, g.) közlekedés biztonság és baleset-megelőzés.

A projektben résztvevő együttműködő partnereink és az előadások helyszínei:

1./ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Gyermekvédelmi Központ (Gyermekváros)

Mátészalka Szakképző Iskola és Kollégium Intézményei: 2.1 Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola 3./ Gépészeti Szakközépiskola
4./ Képes Géza Általános Iskola
5./ Széchenyi István Általános Iskola
6.1 Móricz Zsigmond Általános Iskola

A Mátészalkai Rendőrkapitányság épületében (4700 Mátészalka, József Attila u. 1-3. fsz. 2.) szám alatti hivatali helyiségében, heti egy alkalommal az erre a célra berendezett helyiségében ingyenes és fenntartható „biztonsági tanácsadói szolgálatot” tervezünk működtetni, ahol tájékoztatjuk az érdeklődőket a helyben elérhető áldozatsegítő szolgáltatásokról az alábbi témakörökben: a.) családon belüli erőszak, b.) áldozattá válással kapcsolatban az áldozatsegítés lehetőségei, c.) az anya¬gyermek segítőotthon szolgáltatásai, d.) a krízis központ szolgáltatásai, e.) a nők és időskorúak ellen elkövetett támadások megelőzése, valamint a fentiekhez kapcsolódó elérhetőségek ismertetése, f.) vagyonbiztonság megóvása, g.) közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési ismeretek, h.) az iskolák tanárai, nevelői, tanulók szülei részére gyermek és fiatalkorúakkal kapcsolatos problémakörök megvilágítása és a nem kívánt jelenségek időbeni felismeréséhez szükséges információkról tájékoztatás. A „biztonsági tanácsadói szolgálat” 2010. november 04-től minden szerdai napon 09-11 óráig érhető el az érdeklődők számára.

Hatóságunkhoz a nyugdíjas kluboktól eddig érkezett felkéréseket továbbra is teljesítjük előzetes egyeztetés alapján az alábbi témakörökben: a.) a nők és időskorúak ellen elkövetett támadások megelőzése, valamint a fentiekhez kapcsolódó széleskörű jogszabályi ismeretekről tájékoztatás tartása, az intézményi elérhetőségek ismertetése, b.) vagyonbiztonság megóvása, c.) közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési ismeretek.