Sajtóközlemény

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság, mint főpályázó és a Mátészalkai Rendőrkapitányság, mint megvalósító szervezet, valamint a konzorciumi tagok, mint együttműködő partnerek bevonásával „A SZATMÁRI KISTÉRSÉG TELEPÜLÉSEINEK BIZTONSÁGÁÉRT” című pályázatán eredményesen vett részt. A három fő komponensű pályázat HAZÁNK KÖZBIZTONSÁGI PROGRAMJÁVAL összhangban került elkészítésre. Az egyes települések közbiztonságának javítását célzó együttműködéshez kapcsolódó támogatások elnyeréséhez a konzorciumi partnerek, szinte példa nélküli összefogásról tettek tanúbizonyságot. A Belügyminisztérium által kiírt és elnyert pályázat megvalósítására kapott támogatás: 5.616.725,- Ft.

A projekt fő célja a Mátészalka Rendőrkapitányság illetékességi területén található veszélyeztetett települések és a közbiztonság szempontjából releváns területek közbiztonságának javítása, ennek érdekében a közbiztonság fenntartásában közreműködő hatóságok, helyi önkormányzatok, polgárőr szervezetek, közterület-felügyelők, mezőőri szolgálatok, hal- és vadőrök, településőrök, egyéb társadalmi szervezetek együttműködéséhez szükséges feltételek biztosítása, javítása, a koordináció és az együttműködés fejlesztése. Gyermek- és fiatalkorúak, idősek számára tájékoztatás nyújtása, valamint a Mátészalka Rendőrkapitányság épületében heti egy alkalommal két óra időtartamban „ingyenes biztonsági tanácsadó szolgálat” működtetése és fenntartása a pályázati időszak lezárulását követően az utókövetés időszakában. (3 év)

A projekt átfogó célja a közbiztonság fejlesztése, a meglévő együttműködések javítása és új együttműködő partnerek bevonása. Az együttműködés során a fő cél, hogy a partnerek megismerhessék egymás részletes tevékenységét, szakmai kapcsolataikat erősítsék, közvetlen kapcsolatot tartsanak fenn, ezáltal meghatározzák egymás tevékenységeik kapcsolódási pontjait, amely alkalmas a közbiztonsági háló komplex kialakítására.
A közbiztonság fenntartásában feladatot ellátók közötti együttműködés javítása, a gyermek- és fiatalkorúak, valamint az idősek személyes formában, előadás keretében való tájékoztatása, az „ingyenes biztonsági tanácsadó szolgálat” működtetése és fenntartása érdekében kommunikációs, informatikai és bűnmegelőzési eszközök beszerzésére kerül sor.

A projektben résztvevő együttműködő partnerek:

ÍJ Mátészalka Város Önkormányzat
2.1 Mátészalka Polgármesteri Hivatal, Közterület Felügyelők
3./ Mátészalkai Polgárőr Egyesület (Közlekedési)
4./ Mátészalka Red-Team Polgárőr Egyesület
5./ Győrtelek Község Önkormányzat
6.1 Győrtelek Polgárőr Egyesület és Településőrség
1.1 Opályi Község Önkormányzat
8./ Ópályi Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület
9.1 Vaja Város Önkormányzat
10./ Vajai Polgárőr Egyesület
11./ Hodász Községi Polgárőr Szervezet
12./ Porcsalmai Polgárőr Egyesület
13./ Nyírcsaholy Község Önkormányzat
14./ Nyírcsaholy Polgárőr Egyesület
15./ Nagyecsed Város Önkormányzat
16./ Nagyecsedi Polgárőr Egyesület
17./ Ököritófülpös Nagyközség Önkormányzat
18./ Ököritófülpös Polgárőr Egyesület
19./ Ököritófülpös Településőrség
20./ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, Gyermekvédelmi Központ (Gyermekváros)
Mátészalka Szakképző Iskola és Kollégium Intézményei:
21./ Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola
22./ Gépészeti Szakközépiskola
23./ Képes Géza Általános Iskola
24./ Széchenyi István Altalános Iskola
25./ Móricz Zsigmond Altalános Iskola
A projekt végső célkitűzése, hogy mérhető módon az idő távlatában kimutatható legyen, hogy illetékességi területünkön minél kevesebb gyermek és fiatalkorú, valamint időskorú váljon áldozattá, bűncselekmény áldozatává, illetve, hogy rendelkezzenek a fenti, nem kívánt események elkerüléséhez szükséges ismeretekkel.

MÁTÉSZALKA RENDŐRKAPITÁNYSÁG