Községünkről

Porcsalma nagyközség, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részében a Román-Magyar határtól kb. 13 km-re található. A település megközelíthető közúton, a 49-es főúton, vasúton: a Mátészalka-Csenger vonalon. A lakosság száma 2812 fő. A település igényesen kialakított közparkjai a bennük elhelyezett utcabútorokkal kulturált pihenőhelyként szolgál mind az itt élők, mind az átutazók számára.

1843-tól itt volt lelkész Kiss Áron, a század végétől a tiszántúli egyházkerület püspöke, szobrát 1995-ben avatták fel a református templom előtt. Itt született fia, ifj. Kiss Áron (1843-1908) a magyar nevelésügy nagy alakja, a tanítók tanítója, a Pedagógiai Társaság alapítója. Szobra a nevét viselő iskola előtt látható.

A református templom XV. századi, gótikus eredetű. Kétszer is átépítették: 1795-1798-ban barokk, majd 1839-1844-ben klasszicista stílusban. A fakarzat, a szószék, a padok a XVIII. század végén készültek copfstílusban. Az első görög katolikus templom faépítmény volt. A mai templomot 1786-ban Szűz Mária oltalma tiszteletére szentelték fel.

Az óvoda a volt Gyene-kúria épületében található, 1952-től kezdte meg működését, mint gyermekmegőrző, 1956-tól már oktató-gondozó feladatokat is ellátott. Napjainkban már korszerűen felszerelt intézmény, 160 fős gyermeklétszámmal.
A Kiss Áron Általános Iskolában 1953-tól megkezdte működését tanulócsoportjainak száma folyamatosan emelkedett. Az épületet az igényekhez igazítva többször bővítették, mai formáját 2000-ben érte el. Jelenleg 313 gyermek részesül alapfokú oktatásban.
A település egyik fontos intézménye a Szociális Szolgáltató Központ, mely működésével biztosítja az idősek és a szociálisan rászorultak ellátását helyi és kistérségi szinten.