Hirdetmény – Veszettség

A Lakosság Figyelmébe! 

2024. január 23-án Ajak településen is veszettséget állapított meg rókában az állategészségügyi szolgálat. Az ukrán határ menti területen  2023. őszétől több eset is előfordult. 

A magyarországi rókaállomány veszettséggel való fertőzöttségének  kizárása; a veszettség esetleges megjelenésének minél előbbi  felderítése; illetve az emberi megbetegedések megelőzése érdekében  az alábbiakra hívom fel a figyelmüket. 

-A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008.  (XII. 20.) FVM rendelet – 4. § (1) bekezdése alapján minden 3  hónaposnál idősebb kutyát kötelező évente veszettség ellen  beoltatni. Ajánlott a macskák veszettség elleni oltása is. 

-Valamennyi idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő  emlős állat, illetve madár észlelése esetén jelezni kell azt a szolgáltató vagy hatósági állatorvosnak, vadon élő állatok esetén a vadászatra  jogosultnak, vadászati hatóságnak. A veszettség tüneteiről és a  veszettség gyanújáról bővebb, közérthető információ olvasható a NÉBIH tematikus honlapján: veszettsegmentesites.hu. 

-A betegségre gyanús vagy természetellenesen viselkedő állatot – amennyiben az elzárása egyáltalán lehetséges és veszély nélkül  megtehető – olyan helyre kell elkülöníteni, ahol más állatokkal nem  érintkezhet. 

- Amennyiben külterületen elhullottan talált rókát vagy egyéb vadon  élő emlősállat hulláját észleli, hagyja érintetlenül és jelezze azt a  területen működő vadászatra jogosultnak. 

Tamás Péter Ferenc

 vármegyei főállatorvos 

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei 

Kormányhivatal